Η αξονική διασωματική σπονδυλοδεσία (Axia-LIF) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση που προκαλείται από εκφύλιση των χαμηλότερων σπονδυλικών διαστημάτων. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία από μια μικρή τομή 3 εκατοστών που γίνεται δίπλα στον κόκκυγα.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η τομή των μυών της σπονδυλικής στήλης και η επαφή με τα σημαντικά αγγεία και τα νεύρα που βρίσκονται στην περιοχή της μέσης. Με την ακτινοσκόπηση ο χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα στενό σωλήνα από τον κόκκυγα προς την σπονδυλική στήλη , μέσω του οποίου περνούν τα εργαλεία που καθαρίζουν τον κατεστραμμένο δίσκο (εικόνα 1).

εργαλεία για εκτομή και αφαίρεση δίσκου

Εικόνα 1: Ειδικά εργαλεία για την εκτομή και την αφαίρεση του δίσκου διαμέσου του στενού σωλήνα που εισάγεται από τον κόκκυγα.

Από τον σωλήνα περνά η αξονική βίδα που βιδώνει στους σπονδύλους (εικόνα 2) και επαναφέρει το μεσοσπονδύλιο διάστημα που είχε στενέψει από την εκφύλιση και την καθίζηση του δίσκου (εικόνα 3). Η επαναφορά του μεσοσπονδυλίου διαστήματος διορθώνει την στένωση των μικρών τρημάτων από τα οποία εξέρχονται οι νευρικές ρίζες για το κάτω άκρο.

τοποθέτηση αξονικής βίδας

Εικόνα 2: Τοποθέτηση της αξονικής βίδας διά του στενού σωλήνα

αποκατάσταση διαστήματος ανάμεσα σε σπονδύλους

Εικόνα 3: Αποκατάσταση του διαστήματος ανάμεσα στους σπονδύλους που είχε στενέψει από την εκφύλιση και την καθίζηση του δίσκου
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas-tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο.