1. Ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία) ποιόν ιατρό αφορά;
Ένας ασθενής με πόνο στο πόδι (ισχιαλγία) πρώτα απευθύνεται συνήθως σε ορθοπαιδικό.

2. Ποιές οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται στον ασθενή με πόνο στο πόδι (ισχιαλγία);
α) Συνήθως διενεργείται μαγνητική τομογραφία μέσης (oσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης)
β) Αξονική τομογραφία μέσης (οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης)
γ) Ηλεκτρομυογράφημα
δ) Υπερηχογράφημα (triplex) του ενός ή και των δυο ποδιών (κάτω άκρων)
ε) Διαβητολογικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος)

3. Πότε είναι επείγουσα η αντιμετώπιση όταν υπάρχει πόνος στο πόδι (ισχιαλγία);
Όταν υπάρχει αγγειολογικό πρόβλημα που συνήθως εκδηλώνεται με οξύ πόνο, πρήξιμο, αλλαγή θερμοκρασίας σε σχέση με το άλλο πόδι (δηλαδή το υγιές), επίσης ο συνδυασμός πόνος στο πόδι και πάρεση αυτού δηλαδή αδυναμία στο πόδι και ο πόνος στο πόδι που συνδυάζεται με μελάνιασμα αυτού.

4.Ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία) σε ποιές παθήσεις της μέσης οφείλεται;
α) Στην οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
β) Στην οσφυϊκή στένωση
γ) Στην σπονδυλολίσθηση
δ) Σε όγκους σπονδυλικής στήλης

5. Ποιές επεμβάσεις στη μέση πραγματοποιούνται για την επίλυση του προβλήματος της ισχιαλγίας (πόνου στο πόδι);
α) Δισκεκτομή
β) Μικροδισκεκτομή
γ) Ενδοσκοπική δισκεκτομή
δ) Διατρηματική δισκοπλαστική (discogel)
ε) Ενδοσκοπική τρηματεκτομή
στ) Κλασική τρηματεκτομή
ζ) Οσφυϊκή πεταλεκτομή
η) Έμμεση αποσυμπίεση με παρακοκκυγική ανάταξη και σπονδυλοδεσία (AXIA LIF)
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.