Ενδοδισκικές τεχνικές θεραπείας παθήσεων σπονδυλικής στήλης (που αφορούν τον μεσοσπονδύλιο δίσκο) δια βελόνης, με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), άμεση κινητοποίηση αποφυγή χειρουργείου

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει στραφεί στις ενδοδισκικές τεχνικές θεραπείας των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης οι οποίες παθήσεις αφορούν τον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
Αυτές οι τεχνικές είναι απλές, διενεργούνται κατά κύριο λόγο δια ειδικής βελόνης με τοπικη αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) , διενεργούνται υπό ακτινολογική (c-arm) καθοδήγηση, υπό άσηπτες συνθήκες, στην αίθουσα του χειρουργείου κατά κανόνα, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα , το δε αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης ενδοδισκικής τεχνικής είναι ισοδύναμο με το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης χειρουργικής επέμβασης (δισκεκτομής κατά κύριο λόγο, ακόμα και σπονδυλοδεσίας).
Οι τεχνικές αυτές λοιπόν, δηλ. οι ενδοδισκικές τεχνικές θεραπείας παθήσεων σπονδυλικής στήλης που αφορούν τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και τις οποίες έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί η ομάδα μας είναι κατά κύριο λόγο:
Η έγχυση ενδοδισκικών γελών (gels)
Η ενδοδισκική χρήση λέιζερ (laser) και
Η ενδοδισκική χρήση ραδιοσυχνοτήτων (rf)
Οι οποίες (τεχνικές) κατά περίπτωση (ανάλογα με την παθολογία του εκάστοτε μεσοσπονδυλίου δίσκου: κατά κανόνα σε περιπτώσεις δισκοκήλης) επιλέγονται προς χρήση (από τον ιατρό ο οποίος ασχολείται με τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και είναι εξοικειωμένος με τις ενδοδισκικές τεχνικές αυτές) με σκοπό την αντιμετώπιση της πάθησης - εκφύλισης του συγκεκριμένου μεσοσπονδυλίου δίσκου και των συμπτωμάτων αυτού ( κατά κύριο λόγο οσφυοϊσχιαλγίας, οσφυαλγίας με μηραλγία και αυχενοβραχιονίου πόνου) και ασφαλώς την αποφυγή χειρουργικής επέμβασης ( δισκεκτομής, αλλά και σπονδυλοδεσίας σε κάποιες περιπτώσεις).
Οι τεχνικές αυτές επενεργώντας (είτε χημικά (γέλες-gels), είτε ηλεκτροθερμικά (ραδιοσυχνότητες-rf), είτε με την βοήθεια της ακτινοβολίας laser) στο εσωτερικό του εκφυλισμένου-χαλασμένου μεσοσπονδυλίου δίσκου, στην περιοχή του πηκτοειδούς πυρήνα, επιφέρουν τέτοιες αλλαγές στον εν λόγω μεσοσπονδύλιο δίσκο, κυρίως στον πηκτοειδή πυρήνα αυτού, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση έως και εξαφάνιση της δισκοκήλης και άρση της πίεσης επί του νευρικού ιστού. Επίσης επιδρούν και στις ρήξεις-σκισίματα του ινώδους δακτυλίου προς αντιμετώπιση γενικότερα της όλης εκφύλισης όπως προαναφέραμε του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Οι τεχνικές αυτές απαιτούν ειδικό εξοπλισμό (κατάλληλο χειρουργικό τραπέζι,C-ARM, κλπ.) και κυρίως εμπειρία του ιατρού σε αυτές τις τεχνικές.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑΠερισσότερα

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.