Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


Πόνος στο Πόδι (Μηραλγία) και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Μπορούμε επίσης να έχουμε πόνο στο πόδι χωρίς να πιέζεται το ισχιακό νεύρο ή οι ρίζες (νεύρα) που το δημιουργούν. Μπορεί να έχουμε πόνο στο πόδι από πίεση του μηριαίου νεύρου το οποίο είναι το δεύτερο μεγάλο νεύρο του ποδιού και σχηματίζεται από ανώτερες (υψηλότερες) ρίζες της οσφύος (Ο1 Ο2 Ο3) γι' αυτό και ο πόνος περιορίζεται συνήθως στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού (μπούτι) ή στην βουβωνική περιοχή (ελιά). Και εδώ ισχύουν τα ίδια αιτία από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης:
α) Οσφυϊκή δισκοκήλη
β) Οσφυϊκή στένωση
γ) Στένωση τρήματος
Η διαφορά με την ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) είναι ότι δεν πονά όλο το πόδι από πάνω μέχρι κάτω αλλά μόνο στην περιοχή του μηρού και γι' αυτό το λόγο δεν προκαλεί διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα με την αγγειακή νόσο που συμβαίνει στην περίπτωση της ισχιαλγίας (πόνου στο πόδι). Ο πόνος στο ποδι (μηραλγία) έχει τους ίδιους τρόπους αντιμετώπισης επεμβατικά στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όπως και η ισχιαλγία (πόνος στο πόδι):
α) Δισκεκτομή
β) Μικροδισκεκτομή
γ) Ενδοσκοπική δισκεκτομή
δ) Διατρηματική δισκοπλαστική (discogel)
ε) Οσφυϊκή πεταλεκτομή κλπ


Πόνος στο πόδι (κάτω άκρο) μηραλγία αφορά πόνο που εντοπίζεται στον μηρό πρόσθια επιφάνεια και οφείλεται στην πίεση του μηριαίου νεύρου. Στην πίεση των ριζών που σχηματίζουν το μηριαίο νεύρο δηλ. 01 02 03 κατά κανόνα ( υπάρχουν και ανατομικές παραλλαγές, επίσης 04 ρίζα που συμμετέχει με αισθητικές ίνες στο μηριαίο νεύρο και κινητικές στο ισχιακό). Συνήθως η πίεση αυτή οφείλεται σε δισκοκήλες των μεσοσπονδυλίων δίσκων 01-02,02-03,03-04 κατά κανόνα. Ο πόνος στο πόδι (μηραλγία ) μπορεί επίσης να οφείλεται και σε στένωση σε κάποιο μεσοσπονδύλιο τρήμα ,σε κεντρική στένωση σπονδυλικού σωλήνα, ολίσθηση σπονδύλων και γενικά στην παθολογία της πίεσης νευρικού ιστού στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Μπορεί να έχουμε και πόνο στο μηρό στην πρόσθια επιφάνεια και από άλλα αίτια όπως οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου. Η τεκμηρίωση και διάγνωση θα γίνει με σωστή κλινική εξέταση ,απεικονιστικό έλεγχο, συνήθως μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας και ακτινογραφία λεκάνης η και μαγνητική τομογραφία ισχίου στις περιπτώσεις διαφοροδιάγνωσης με οστεοαρθρίτιδα της κατ’ ισχίον άρθρωσης και σπανιότερα της κατά γόνυ άρθρωσης που επίσης μπορεί να έχουμε πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού και αντίστοιχα θα χρειαστούμε ακτινογραφίες στο γόνατο.
Ο πόνος στο πόδι ( μηραλγία)που οφείλεται στην σπονδυλική στήλη ανάλογα με το αίτιο μπορεί να λυθεί με τις επεμβάσεις δισκεκτομής, κλασικής, μικροδισκεκτομής, ενδοσκοπικής δισκεκτομής, με Δισκοπλαστική, τρηματεκτομής, πεταλεκτομής με ή χωρίς σπονδυλοδεσία και γενικότερα τις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης που εφαρμόζουν οι χειρουργοί είτε ορθοπεδικοί είτε νευροχειρουργοί.
Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και στην ισχιαλγία, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στις μη επείγουσες καταστάσεις (ιππουριδική συνδρομή, οξεία παράλυση κάποιου μέλους πχ πτώση ποδός, κλπ.) και πάντα κατά την κρίση του ειδικού, αφού εφαρμοσθούν οι συντηρητικές μέθοδοι χωρίς επιτυχία.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.