Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων1. H σπονδυλολίσθηση είναι σύμπτωμα η πάθηση;
Η σπονδυλολίσθηση είναι ακτινολογικό εύρημα και αρκετές φορές είναι τυχαίο εύρημα, δηλαδή εμφανίζεται σε μια ακτινογραφία που διενεργήθη για άλλο λόγο και ασφαλώς δεν είχε προκαλέσει κανένα σύμπτωμα.

2. Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικροδισκεκτομή;
Μπορεί υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να μην υπάρχει πόνος στη μέση αλλά μόνο πόνος στο πόδι, διαφορετικά η μικροδισκεκτομή θα επιδεινώσει πιθανά την αστάθεια της οσφυϊκής μοίρας και θα αυξηθεί ο πόνος στη μέση.

3. Η σπονδυλολίσθηση πότε χρειάζεται σπονδυλοδεσία;
Γενικά πρέπει να τονίσουμε ότι η σπονδυλολίσθηση όταν έχει συμπτώματα και τα οποία μάλιστα επιδεινώνονται δύσκολα θα αντιμετωπισθεί σωστά χωρίς σπονδυλοδεσία σε συνδυασμό με πεταλεκτομή ή δισκεκτομή ή τρηματεκτομή.

4. Η σπονδυλολίσθηση είναι εξελισσόμενη κατάσταση;
Ναι η ολίσθηση στην οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση συνήθως μεγαλώνει.

5. Πως εξελίσσονται τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης;
Στην οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση συνήθως ξεκινά πόνος στη μέση και μετά πόνος στα πόδια ή μούδιασμα στα πόδια ή ακόμα και πάρεση ή παράλυση.

6. Μπορεί να έχω σπονδυλολίσθηση και να έχω μόνο πόνο στα πόδια;
Ναι όπως και μόνο μούδιασμα.

7. Μπορεί να έχω οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση και να έχω διαλείπουσα χωλότητα;
Βέβαια όταν συνδυάζεται με οσφυϊκή στένωση.

8. Η σπονδυλολίσθηση πρέπει πάντα να χειρουργείται;
Όχι η οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση πρέπει να χειρουργείται μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα δηλαδή πόνος στη μέση, πόνος στα πόδια, διαλείπουσα χωλότητα, ιππουριδική συνδρομή κλπ.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.