Οσφυαλγία (Πόνος στη Μέση) - Ισχιαλγία (Πόνος στο Πόδι) και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Είναι τα βασικά συμπτώματα πόνου που εκδηλώνονται στην περιοχή της μέσης και των ποδιών που σαν αίτιο έχουν κατά κανόνα τις παθήσεις της οσφύος, της χαμηλότερης δηλαδή εκ των τριών, περιοχή της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή της μέσης (οσφύς - μέση).

Να θυμηθούμε ότι η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους και 5 περιοχές (μοίρες). Έτσι έχουμε:
- την αυχενική μοίρα (σβέρκος) με 7 σπονδύλους που ξεκινά από την βάση του κρανίου ( κεφάλι)
- την θωρακική μοίρα (ράχη) με 12 σπονδύλους που ξεκινά από εκεί που τελειώνει η αυχενική μοίρα
- την οσφυϊκή μοίρα (μέση) με 5 σπονδύλους που αντίστοιχα ξεκινά από εκεί που τελειώνει η θωρακική μοίρα
- το ιερό οστό που αποτελείται από συνένωση 4-5 σπονδύλων που κι αυτό με τη σειρά του ξεκινά από εκεί που τελειώνει η οσφυϊκή μοίρα και τέλος
- ο κόκκυγας που είναι το τελείωμα της σπονδυλικής στήλης η ουρά της που κι αυτός αποτελείται από 3-4 μικροσκοπικούς ενωμένους σπονδύλους

Εμβιομηχανικά στοιχεία σπονδυλικής στήλης
Όπως γνωρίζουμε η σπονδυλική στήλη είναι ο κεντρικός άξονας που πάνω και γύρω του είναι επενδυμένο το σώμα του ανθρώπου. Αποτελείται από κόκκαλα (σπονδύλους), μυς (ραχιαίοι μυς), συνδέσμους (μεταξύ των σπονδύλων πχ επακάνθιοι, μεσακάνθιοι, ώχροι κλπ κλπ) και το βασικότερο σταθεροποιητικό και ταυτόχρονα συνεκτικό (που συνδέει δηλαδή) στοιχείο της σπονδυλικής στήλης τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Η σπονδυλική στήλη περικλύει τον νευρικό ιστό που είναι υπεύθυνος κατά κύριο λόγο για την κίνηση του σώματος δηλαδή νωτιαίο μυελό (στην αυχενική και θωρακική μοίρα, για την ακρίβεια ο νωτιαίος μυελός τελειώνει μεταξύ 12ου θωρακικού και 1ου οσφυικού σπονδύλου με την άκρως ευαίσθητη απόληξή του -τελειωμά του- τον μυελικό κώνο) και τις ρίζες , τα νεύρα δηλαδή που κατά ζευγάρια βγαίνουν αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη, μέσα από τα μεσοσπονδύλια τμήματα (τμήμα: οπή που σχηματίζεται από τον πάνω και από τον κάτω σπόνδυλο) και καταλήγουν στα χέρια και στα πόδια για να δώσουν την κίνηση. Η κατασκευή αυτή είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να είναι ισχυρή μιας και στηρίζει και μεταφέρει όλο το βάρος του ανθρώπινου σώματος αλλά και ελαστική - κινητή ώστε να επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να κινείται, να κάμπτεται (σκύβει), να εκτείνεται (τεντώνεται) κλπ. Αυτό το επιτυγχάνει κατά κύριο λόγο χάρη στην ελαστικότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων και το βαθμό της κινητικότητας ανά περιοχή της σπονδυλικής στήλης τον οποίο καθορίζει η διάταξη των αρθρικών επιφανειών των σπονδυλικών αρθρώσεων, των μικροσκοπικών αρθρώσεων δηλαδή που σχηματίζονται από δύο συνδεδεμένους σπονδύλους. Έτσι έχουμε:

Αυχενική μοίρα
Ικανό βαθμό κάμψης - έκτασης (σκήψιμο - τέντωμα προς τα πίσω) και ικανό βαθμό πλάγιας κάμψης αριστερά και δεξιά (το αυτί στον ώμο πχ) αλλά περιορισμένο βαθμό στροφικών κινήσεων (γύρισμα του κεφαλιού αριστερά δεξιά περιστροφικά). Όλα αυτά ισχύουν για όλους τους αυχενικούς σπονδύλους εκτός από τους δυο πρώτους τον πρώτο δηλαδή ή Άτλαντα και τον δεύτερο ή άξονα ο οποίος με τον όδοντα του δημιουργεί ένα μηχανισμό ολίσθησης με τον Άτλαντα με μεγάλο βαθμό στροφικής κινητικότητας και σε συνδυασμό με τον βαθμό ελευθερίας κινήσεων του Άτλαντα με το κρανίο (ινίο). Έχουμε αυτή τη μεγάλη στροφική ικανότητα της κεφαλής. Το βλέπουμε εξάλλου και στις αυχενικές σπονδυλοδεσίες (εκτός από τις ινιοαυχενικές) που μετά τη διενέργειά τους έχουμε απόλυτα ικανοποιητική στροφική λειτουργεία του συστήματος.

Θωρακική μοίρα
Εδώ θα αναφερθούμε λίγο μιας και ο θωρακικός κλωβός (ο θώρακας δηλαδή) δεν επιτρέπει την μεγάλη κινητικότητα της μοίρας αυτής καθιστώντας την έτσι την πιο σταθερή από τις τρεις βασικές μοίρες.

Οσφυϊκή μοίρα
Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει ικανό αλλά μικρότερο βαθμό κάμψης έκτασης απ' την αυχενική, μεγαλύτερο βαθμό στροφής και πολύ μικρότερο βαθμό πλάγιας κάμψης. Εδώ οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι πιο μεγάλοι διότι έχουν μεγαλύτερο βάρος να αντιμετωπίσουν (χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτή και όχι σηκώσουν διότι οι δίσκοι στην ουσία μεταφέρουν και ταυτόχρονα διοχετεύουν δυνάμεις προς διάφορες κατευθύνσεις). Χαρακτηριστικό τους (των δίσκων) είναι η ευαισθησία τους σε στροφικές κινήσεις, ένας δίσκος είναι ικανός να σκιστεί αν υποστεί στρέψη πάνω από δυο με τρεις μοίρες. Την ασφάλεια του δίσκου την εξασφαλίζει η διάταξη την σπονδυλικών αρθρώσεων της οσφυϊκής μοίρας. Οι σπονδυλικές αρθρώσεις είναι κλειδωμένες για στροφικές κινήσεις στην ουδέτερη θέση του σώματος πράγμα που δεν ισχύει στην κάμψη δηλαδή στο σκύψιμο. Είναι γνωστό το σενάριο της κάμψης και στροφής που ακολουθείται από σκίσιμο του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Έσκυψα να πάρω τη γλάστρα και να την βάλω δίπλα και αισθάνθηκα ένα επώδυνο κρακ, έγινε κάμψη ξεκλείδωσαν δηλαδή οι αρθρώσεις και επέτρεψαν μεγάλη στροφική κίνηση στο δίσκο ο οποίος σκίστηκε (έγινε ρήξη ενός ή παραπάνω πετάλων - φύλλων, από τα περίπου 20, του ινώδους δακτυλίου, του περιβλήματος δηλαδή του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Το αποτέλεσμα είναι πόνος στη μέση (η γνωστή οσφυαλγία) ή πόνος στο πόδι (ισχιαλγία - μηραλγία), αν ταυτόχρονα έχουμε και δημιουργία κήλης του δίσκου και πιεστεί κάποιο νεύρο.

Οσφυαλγία [οσφύς (μέση) - άλγος (πόνος): πόνος στη μέση]
Οσφυαλγία λοιπόν σημαίνει πόνος στη μέση. Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση το οποίο πρέπει να διερευνηθεί από ειδικό (χειρουργό σπονδυλικής στήλης ορθοπαιδικό η νευροχειρουργό) για να γίνει η σωστή αντιμετώπιση (συντηρητική: φάρμακα, Φυσικοθεραπεία ή χειρουργική: μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης (MISS) ή ακόμα και κλασική χειρουργική.

Ισχιαλγία: πόνος στο πόδι (κάτω άκρο) και μάλιστα στην οπίσθια επιφάνειά του γλουτός, γάμπα και αρκετές φορές στην έξω μεριά δηλαδή στο πλάι του μηρού μέχρι τον αστράγαλο (έξω σφυρό) και κάποιες φορές στην κνήμη (καλάμι), δηλαδή στην διαδρομή του ισχιακού νεύρου

Μηραλγία: πόνος στο πόδι, στον μηρό (μπούτι) στην πρόσθια επιφανειά του μέχρι το γόνατο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πόνος στη μέση δηλαδή η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) δεν έχει καμία σχέση με πίεση νεύρου, η μέση πονάει γιατί έχει κάποιο πρόβλημα η ίδια η μέση αν υπάρχει πίεση σε κάποιο νεύρο (ρίζα) της σπονδυλικής στήλης τότε θα πονέσει το πόδι και ανάλογα ποιο νεύρο είναι αυτό θα πονέσει το πόδι στην περιοχή που νευρώνει το ισχιακό νεύρο και θα έχουμε την ισχιαλγία ή στην περιοχή που νευρώνει το μηριαίο νεύρο και θα έχουμε την μηραλγία. Είναι πολύ σημαντικό να είναι γνωστή η ανατομία της περιοχής γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που ένας ασθενής χειρουργείται σε λάθος επίπεδο (περιοχή της σπονδυλικής στήλης) ενώ το πρόβλημα είναι σε κάποιο άλλο. Ακόμα και λάθος επέμβαση μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει εξειδίκευση στη γνώση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης. Είχα οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και ο γιατρός μου έκανε πεταλεκτομή και πονάω πιο πολύ, πολύ φυσικό γιατί αν η οσφυαλγία, ο πόνος στη μέση δηλαδή οφείλετο στην αστάθεια της οσφυϊκης μοίρας η οποία είχε αναπτύξει και ασυμπτωματική σπονδυλική στένωση (αφού δεν υπήρχε ισχιαλγία ή μηραλγία) ο χειρουργός επικεντρώθηκε στην σπονδυλική στένωση (δηλαδή στο απεικονιστικό εύρημα) και όχι στην οσφυαλγία (πόνο στη μέση) (στο κλινικό εύρημα) και κατάφερε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή περισσότερο και ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο πόνο στη μέση, δηλαδή οσφυαλγία. Στην περίπτωση μας το πρόβλημα θα το έλυνε μια αναίμακτη διαδερμική σπονδυλοδεσία ενώ με την λάθος επιλογή όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα αλλά δημιουργήθηκε μεγαλύτερο. Δεν είναι λίγες επίσης οι φορές που γίνεται λανθασμένη διάγνωση όταν ο ασθενής πονά στην βουβωνική περιοχή (εκεί δηλαδή που αντανακλά η άρθρωση του ισχίου αλλά επίσης και η πίεση του 4ου αλλά και του 3ου νεύρου που είναι πιεσμένο στην οσφύ). Θα πρέπει λοιπόν ο χειρουργός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη να έχει και ορθοπαιδική και νευροχειρουργική εμπειρία ώστε να κάνει σωστή διάγνωση και σωστό σχεδιασμό θεραπείας.

Ταξινόμηση οσφυαλγίας (πόνου στη μέση)
Ταξινόμηση οσφυαλγίας (πόνου στη μέση )βάσει διάρκειας:
- Οξεία (acute low back pain, λιγ;oτερο από 4 εβδομάδες
- Υποξεία (subacute,4-12 εβδομάδες)
- Χρόνια (chronic, πάνω από 12 εβδομάδες)

Θα αναφέρουμε γενικά περί αιτιολογίας οσφυαλγίας (πόνου στη μέση) αλλά στη συνέχεια θα επικεντρώσουμε στην οσφυαλγία (πόνο στη μέση) - ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) που αφορά τον καθημερινό άνθρωπο και είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που προσέρχονται στο ιατρείο, Θα ασχοληθούμε δηλαδή με τα μηχανικά αίτια, εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, σε στένωση σπονδυλικής στήλης, σε αρθρίτιδα των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης (facet joint syndrome)και σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο συνδυασμός των οποίων δημιουργούν οσφυαλγία (πόνο στη μέση), ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) ή και οσφυοϊσχιαλγία (πόνο στη μέση αλλά ταυτόχρονα και στο πόδι).

Μηχανικά αιτία οσφυαλγίας (πόνου στη μέση)
1) εκφυλισμένος δίσκος DDD δισκοπάθεια
2) σπονδυλαρθρίτιδα
3) σπονδυλολίσθηση
4) κατάγματα σπονδύλων
5) οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδύλων
6) ιερολαγωνίτιδα κλπ

Νεοπλασματικά αιτία οσφυαλγίας (πόνου στη μέση)
1) όγκοι των οστών (πρωτοπαθείς η μεταστατικοί)
2) ενδοσκληρίδιοι όγκοι
3) χονδροκαρκινώματα κλπ

Φλεγμονώδη αιτία οσφυαλγίας (πόνου στη μέση)
1) ρευματοειδής αρθρίτιδα
2) αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
3) μολύνσεις κλπ

Μεταβολικά αιτία οσφυαλγίας (πόνου στη μέση)
1) οστεομαλακια
2) oστεοπορωτικά κατάγματα κλπ

Επίσης σαν αιτία οσφυαλγιας (πόνου στη μέση) αναφέρονται και ψυχοσωματικά αιτία όπως κατάθλιψη κλπ.

Οσφυαλγία (πόνος στη μέση): παθοφυσιολογια και μηχανισμοί δημιουργίας της
Όπως προαναφέραμε θα ασχοληθούμε σ' αυτό το άρθρο με την οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) μιας υγιούς οσφυϊκης μοίρας σπονδυλικής στήλης που ξαφνικά άρχισε να πονά και η οποία οσφυϊκή μοίρα (μέση) δεν έχει προσβληθεί από μικρόβιο (φλεγμονή), από όγκους (καλοήθεις ή κακοήθεις), δεν έχει κάποια συστηματική αρθρίτιδα (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θα ασχοληθούμε λοιπόν με την σπονδυλική στήλη (οσφυϊκή μοίρα) η οποία λόγω μηχανικών προβλημάτων έχει εκφυλιστεί (έχει δηλαδή χαλάσει). Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στις πιο πολλές των περιπτώσεων η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) οφείλεται σε καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα γι' αυτό και αναφέρεται και ως μη ειδική οσφυαλγία (πόνος στη μέση). Οφείλεται σε διάστρεμμα μυός η τέντωμα αυτού, σε σκίσιμο κάποιου τένοντα, σε ρήξη ή διάταση κάποιου συνδέσμου κλπ., είναι δηλαδή μυικής προέλευσης και οφείλει να περάσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι δε το 90% των περιπτώσεων οσφυαλγίας (πόνου στη μέση). Έχει συνήθως οξεία έναρξη μετά από κάποια κίνηση με λάθος τρόπο και οφείλει να υποχωρήσει σε λίγες μέρες. Θα ασχοληθούμε με την υποξεία που συνήθως μεταπίπτει σε χρόνια αλλά και με την χρόνια που είναι και αυτή που συνήθως καταλήγει στο χειρουργείο. Στις πιο πολλές περιπτώσεις όλα ξεκινούν από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει διπλή λειτουργία:
1) το κύριο συνδετικό σταθεροποιητικό στοιχείο μεταξύ δυο σπονδύλων
2) ο κύριος μεταφορέας δυνάμεων της σπονδυλικής στήλης
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται κατά κύριο λόγο από κολλαγόνο με περιεκτικότητα 80-90% νερό στους νέους ανθρώπους. Αποτελείται από ένα εξωτερικό περίβλημα από είκοσι πέταλα (φυλλα), τον ινώδη δακτύλιο τα οποία περιβάλλουν (αγκαλιάζουν) τον πηκτοειδή πυρήνα (το αμορτισέρ θα μπορούσαμε να πούμε) ο οποίος σκοπό έχει να μεταφέρει το βάρος από τον από πάνω στον από κάτω σπόνδυλο καθέτως αλλά και ένα ποσοστό να το διαχέει στην περιφέρεια δηλαδή στον ισχυρό και γεμάτο νευρικές απολήξεις (ευαίσθητες στον πόνο) - ιδιαίτερα στην οπίσθια επιφάνειά του τον ινώδη δακτύλιο. Αυτός ο μηχανισμός όταν είναι υγιής μεταφέρει κανονικά φορτία ανώδυνα, επιτρέπει επίσης φυσιολογική κινητικότητα στην σπονδυλική στήλη ανώδυνη και νε εύρος τροχιάς ώστε ο άνθρωπος να περπατάει, να τρέχει, να εργάζεται και γενικώς να απολαμβάνει τις χαρές της κίνησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι υγιής ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι η σωστή περιεκτικότητά του σε νερό. Περνώντας τα χρόνια ή ακόμα και πιο νωρίς για λόγους που δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένοι (κληρονομικότητα - γονίδια - μη σωστή χρήση ή υπερχρήση της σπονδυλικής στήλης - κάπνισμα - μικροβιακές φλεγμονές ) ο δίσκος αφυδατώνεται, εκφυλίζεται και αρχίζει να χάνει τη φυσιολογική δομή του και κατ' επέκταση τη λειτουργία του. Αρχίζει λοιπόν ένα ντόμινο γεγονότων, ο εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος λοιπόν αρχίζει και επιτρέπει παθολογική κινητικότητα μεταξύ των σπονδύλων της τάξης των 2-3 χιλιοστών η οποία τις πιο πολλές φορές είναι επώδυνη. Αυτή η παθολογική κινητικότητα με τη σειρά της μεταφέρει κίνηση στους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης οι οποίοι διατείνονται (ξεχυλώνουν) γίνονται πιο χοντροί, υφίστανται αναδιπλώσεις με αποτέλεσμα ν' αρχίζουν να πιέζουν ότι ακουμπούν, δηλαδή να στενεύουν τους χώρους της σπονδυλικής στήλης, επίσης οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να κινούνται περισσότερο, να σχηματίζουν οστεόφυτα (άλατα) στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την επερχόμενη αποδιοργάνωση με αποτέλεσμα να έχουμε το σύνθετο φαινόμενο αστάθειας συνένωσης σπονδυλικής στήλης με τα γνωστά συμπτώματα οσφυαλγίας (πόνου στη μέση) λόγω του ίδιου του δίσκου ο οποίος φλεγμαίνει και πονάει, οσφυαλγία (πόνος στη μέση) λόγω της παθολογικής κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης στις τελικές της πλάκες, δηλαδή στα σημεία του σπονδύλου που ακουμπά και δένει με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και οσφυαλγία (πόνος στη μέση) λόγω της αρθρίτιδας των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων (facet joint syndrome). Η σπονδυλική στένωση επίσης που έχει επέλθει, είτε κεντρική είναι αυτή δηλαδή στένωση του κεντρικού σωλήνα (απ' όπου διέρχονται τα νεύρα της μέσης δηλαδή η ιππουρίδα από το ιππουρής - ουρά αλόγου διότι έτσι είναι διατεταγμένα τα νεύρα στη μέση - περιστροφικά όπως η ουρά του αλόγου πριν ασφαλώς ανά ζεύγη εκατέρωθεν διέλθουν από τα μεσοσπονδύλια τρήματα), είτε στένωση μεσοσπονδύλιου τρήματος, προκαλεί πόνο στο πόδι ή στα πόδια τη γνωστή ισχιαλγία - μηραλγία αλλά και ακόμα πιο δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι η διαλείπουσα χωλότητα ή πάρεση και ακόμα και παράλυση (πλήρης παραπληγία δηλαδή παράλυση και των δύο κάτω άκρων πτώση άκρου ποδός Drop Foot), ιπουριδική συνδρομή που πολλές φορές προηγείται της παράλυσης και είναι και το κόκκινο προειδοποιητήριο φως για την διενέργεια άμεσης (εντός 24ώρου επέμβασης).

Θεραπεία οσφυαλγίας (πόνου στη μέση)
Θα αναφερθούμε στη θεραπεία της χρόνιας οσφυαλγίας (πόνου στη μέση) η οποία είναι αυτή που τις πιο πολλές φορές καταλήγει στην αίθουσα του χειρουργείου. Όπως αναφέραμε παραπάνω ο πόνος της μέσης (οσφυαλγία) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αστάθεια της οσφυϊκης μοίρας της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνεται με πόνο στο μεσοσπονδύλιο δίσκο (δισκογενής πόνος) ο οποίος έχει υποστεί εκφύλιση και φλεγμαίνει (ιδιαίτερα στην περιοχή του ευαίσθητου και πλούσιου σε νευρικές απολήξεις ινώδους δακτυλίου) με πόνο στις τελικές πλάκες των σωμάτων των σπονδύλων και με πόνο στις αρθρώσεις των σπονδύλων (σπονδυλαρθριτιδα ή σύνδρομο σπονδυλικών αρθρώσεων). Και οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν (έχουν ένδειξη θα λέγαμε) με σπονδυλοδεσία είτε ανοιχτή κλασική είτε κλειστή αναίμακτη διαδερμική. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάπτυξη νέων τεχνικών έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον αριθμό των σπονδυλοδεσιών και να θεραπεύσουμε την οσφυαλγία (πόνο στη μέση) με πιο ήπιες τεχνικές, για παράδειγμα όταν η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) οφείλεται στην φλεγμονή του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με δισκοπλαστική (discogel), με ενδοσκοπική δακτυλιοπλαστική κι έτσι θα γίνει πάλι ανώδυνος ο δίσκος χωρίς να χρειαστεί να διενεργηθεί σπονδυλοδεσία. Στις περιπτώσεις του συνδρόμου σπονδυλικών αρθρώσεων η ενδοσκοπική ριζοτομή είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια του χειρουργού έτσι αναίμακτα ενδοσκοπικά με τοπική αναισθησία σταματά η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) που οφείλεται στις σπονδυλικές αρθρώσεις χωρίς να διενεργηθεί σπονδυλοδεσία και ο ασθενής γρήγορα γυρνά στις δραστηριότητες του ανώδυνος και λειτουργικός. Τέλος στην κατηγορία που η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) οφείλεται στον πόνο των τελικών πλακών λόγω της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης εκεί πρέπει να διενεργηθεί σπονδυλοδεσία και μόνο, είναι δε από τις περιπτώσεις όπως και η σπονδυλολίσθηση που αν δεν διενεργηθεί η σπονδυλοδεσία, ο πόνος της μέσης δεν θα φύγε.ι

Θεραπεία ισχιαλγίας (πόνου στο πόδι)
Ισχιαλγία όπως προαναφέραμε είναι πόνος στο πόδι που οφείλεται σε πίεση κάποιας ρίζας (νεύρου) που συμμετέχει στο σχηματισμό του ισχιακού νεύρου αυτή η πίεση λοιπόν θα πρέπει να αρθεί και ανάλογα στο σημείο που βρίσκεται επιλέγεται και η κατάλληλη τεχνική. Έτσι πίεση από κήλη δίσκου (δισκοκήλη) έχει ένδειξη για δισκεκτομή είτε ανοιχτή κλασική ,είτε μικροδισκεκτομή (δηλαδή δισκεκτομή με χρήση μικροσκοπίου) είτε ενδοσκοπική δισκεκτομή με τοπική αναισθησία που εφαρμόζουμε πρωτοστατώντας στην καθιέρωσή της τα τελευταία χρόνια (από το 2009) στην Ελλάδα. Μεγάλο ποσοστό των δισκεκτομών έχει καταλάβει η δισκοπλαστική (discogel) και ιδιαίτερα η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) (hernia hunting) που έχει επινοήσει και εφαρμόσει η ομάδα μας τα τελευταία χρόνια. Με τη διατρηματικη δισκοπλαστική (discogel) επέρχεται συρρίκνωση της κήλης και άρση της πίεσης στο νεύρο με αποτέλεσμα τη λήξη της ισχιαλγίας (πόνου στο πόδι). Στις περίπτωσης που η ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) οφείλεται σε πίεση του νεύρου από κόκκαλο όπως συμβαίνει στη στένωση του τρήματος ή στην κεντρική στένωση, η επεμβατική τεχνική ξεκινά από το μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο αποσυμπίεσης (πεταλεκτομή - τρηματεκτομή) ανάλογα την εμπειρία του χειρουργού, και φτάνει στις μέρες μας στις μικροεπεμβατικές τεχνικές, όπως είναι η ενδοσκοπική τρηματεκτομή και η ενδοσκοπική κεντρική αποσυμπίεση, τεχνικές με τοπική αναισθησία με όσο το δυνατόν μικρότερες καταστροφές στους ιστούς και με μικρότερο ποσοστό διενέργειας σπονδυλοδεσίας.

Τελειώνοντας πρέπει να πούμε ότι η κάθε σπονδυλική στήλη που πάσχει έχει την συγκεκριμένη θεραπεία της, είναι εξατομικευμένη και αν ο χειρουργός την εφαρμόσει θα λύσει το πρόβλημα. Για να το πετύχει αυτό ο ειδικός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη θα πρέπει να έχει ορθοπαιδική και νευροχειρουργική εμπειρία και να είναι γνώστης όλων των σύγχρονων τεχνικών και ιδιαίτερα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης (MISS) όπως είναι οι διαδερμικές σπονδυλοδεσίες, η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης, η δισκοπλαστική (discogel) (κλασική και διατρηματική), η ελαστοπλαστική και τελευταία η ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία (EndoLIF), τεχνικές στην καθιέρωση των οποίων πρωτοστατήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια χαρη στην εκπαίδευση και στήριξη του καθηγητή Χατζηπαύλου.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.