1. Τί είναι ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης;
Είναι η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης με την βοήθεια απόλυτα εξειδικευμένου ρομποτικού μηχανήματος της σπονδυλικής στήλης, το οποίο ονομάζεται Spine Assist.

2. Ποιά είναι η χρήση του Spine Assist;
Βοηθάει τον χειρουργό να τοποθετεί διαυχενικούς κοχλίες (βίδες) με μεγάλη ακρίβεια.

3. Η ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιείται στις παθήσεις του αυχένα;
Η ομάδα μας δεν έχει πραγματοποιήσει με τη βοήθεια του Spine Assist χειρουργεία στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

4. Τί είναι ρομποτική σπονδυλοδεσία;
Είναι η σπονδυλοδεσία που διενεργείται με την βοήθεια του ρομποτικού μηχανήματος Spine Assist.

5. Μπορεί με το Spine Assist να διενεργηθεί ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία;
Ναι.

6. Πότε έγινε η πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα και από ποιον;
Η πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του κου Νικολάου Μπενάρδου τον Ιούνιο του 2008.

7. Εκτός από το spine assist υπάρχουν άλλα ρομποτικά μηχανήματα για χειρουργεία σπονδυλικής στήλης;
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στη λειτουργία του spine assist που ήταν και το πρώτο ρομποτικό βοήθημα στα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης, ο πατέρας κατά κάποιο τρόπο της ρομποτικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης, με το οποίο ξεκίνησε πριν από χρόνια (2008) η ομάδα μας (ομάδα ρομποτικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης Νικολάου Μπενάρδου) την ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης πραγματοποιώντας στο θεραπευτήριο Υγεία την πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα και ακολούθησαν εκείνη την χρονιά (2008-2009) άλλες 20 περίπου επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας κυρίως ανοικτής με την βοήθεια του spine assist.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και νέα ρομποτικά μηχανήματα για χειρουργεία σπονδυλικής στήλης. Ένα τέτοιο ρομποτικό βοήθημα είναι το excelsious gps.


ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.