Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 (πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα) είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


Πόνος στο Πόδι (Ισχιαλγία) και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Ο πόνος στο πόδι χαρακτηρίζεται ως ισχιαλγία μόνο αν υπάρχει πίεση του ισχιακού νεύρου ως επί το πλείστον στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα στην οσφυϊκή της μοίρα (μέση). Το κάτω άκρο γιατί αυτός είναι ο σωστός όρος (πόδι είναι το τελείωμα του κάτω άκρου από τον αστράγαλο: έξω σφυρό και κάτω αλλά για λόγους κατανοήσης το αποκαλούμε πόδι) πονάει για διάφορους λόγους όπως είναι τραύματα, αγγειακής αιτιολογίας προβλήματα, φλεγμονές, αρθρίτιδες πχ οστεοαρθρίτιδα ισχίου - γόνατος κλπ. Το κομμάτι που θα εξετάσουμε είναι καθαρά ο πόνος στο πόδι που οφείλεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης δηλαδή τον πόνο στο πόδι που καλείται ισχιαλγία. Ονομάζεται έτσι λόγω πίεσης του μεγαλύτερου νεύρου του ανθρωπίνου σώματος δηλαδή του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο δημιουργείται από την ένωση νεύρων (ριζών) της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα των τριών τελευταίων (Ο4 Ο5 Ι1). Οι πιο πάνω ρίζες (Ο1 Ο2 Ο3) σχηματίζουν το μηριαίο νεύρο (μηραλγία) για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο κεφάλαιο. Η πίεση κατά κύριο λόγο κατά την ισχιαλγία εμφανίζεται στις ρίζες (νεύρα) και πολύ σπάνια στο ίδιο το νεύρο όπως πχ το σύνδρομο του απιοειδούς.

Η πίεση των ριζών που προκαλούν τον πόνο στο πόδι (ισχιαλγία) μπορεί να οφείλεται σε δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), σε οσφυϊκή στένωση, σε σπονδυλολίσθηση, σε στένωση τρήματος κλπ. Πολύ καθοριστική είναι η τεκμηρίωση του αιτίου στο οποίο οφείλεται ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία) ώστε να ακολουθηθεί και η κατάλληλη αγωγή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει λάθος διάγνωση με αποτέλεσμα λάθος χειρουργική επέμβαση. Ασθενής λοιπόν με πόνο στη βουβωνική περιοχή (ελιά) και δισκοκήλη στη μέση και εικόνα οστεοαρθρίτιδας (ακτινολογικά) έχει υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ενώ έπρεπε να υποβληθεί σε δισκεκτομή. Καλό θα είναι ο ιατρός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη να έχει ορθοπαιδική και νευροχειρουργική εμπειρία ώστε να μπορεί με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια να θέσει την διάγνωση του αιτίου στο οποίο οφείλεται ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία).


Ο πόνος στο πόδι ( ισχιαλγία )εννοώντας πόνο στο κάτω άκρο, που αφορά πόνο στο πόδι στην κατανομή του ισχιακού νεύρου δηλ. γλουτό, οπίσθια επιφάνεια μηρού, οπίσθια επιφάνεια γαστροκνημίας(γάμπα), πέλμα ( πατούσα) και κάποιες φορές έξω επιφάνεια κνήμης μέχρι έξω σφυρό , οφείλεται σε πίεση των ριζών που σχηματίζουν το ισχιακό νεύρο, από τους τελευταίους μεσοσπονδύλιους δίσκους δηλ. 04-05 και 05-I1 ως επί το πλείστον ( υπάρχουν και ανατομικές παραλλαγές ) και θα πρέπει να διαχωρίζεται από το σύνδρομο απιοειδούς που δίνει πολλές φορές ίδιους πόνους αλλά οφείλεται σε πίεση του νεύρου από τον απιοειδή μυ που βρίσκεται μέσα στην πύελο ( λεκάνη).
Οι επεμβάσεις που δίνουν λύση στον πόνο στο πόδι (ισχιαλγία), είναι η δισκεκτομή ( κλασική δισκεκτομή, μικροδισκεκτομή, ενδοσκοπική δισκεκτομή ) η Δισκοπλαστική, στις περιπτώσεις που η πίεση στο νεύρο δημιουργείται από χαλασμένο, εκφυλισμένο δίσκο( δισκοκήλη).
Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία) οφείλεται σε πίεση του νεύρου από στένωση τρήματος και τότε απαιτείται τρηματεκτομή, από στένωση σπονδυλικού σωλήνα και απαιτείται αποσυμπίεση ( πεταλεκτομή κλπ.) με η χωρίς σπονδυλοδεσία. Επίσης από σπονδυλολίσθηση, από τραύμα ( κατάγματα σπονδύλων κλπ.).
Η σύγχρονη χειρουργική σπονδυλικής στήλης είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις αυτές με τον καλύτερο τρόπο, πολλές φορές αναίμακτα, με τοπικη αναισθησία ακόμα και χωρίς νοσηλεία.

Θα αναφερθούμε εκ νέου σε μερικές επεμβατικές τεχνικές (παλαιότερες και νεότερες) για την επίλυση του προβλήματος της ισχιαλγίας είτε κλασικές ανοιχτές είναι αυτές (κλασική ανοιχτή δισκεκτομή , πεταλεκτομή ,τρηματεκτομή κλπ) είτε ελάχιστα επεμβατικές - αναίμακτες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, μικροδισκεκτομή, Δισκοπλαστική με ενδοδισκικό τζελ, πυρηνοπλαστική και εξάχνωση δισκοκήλης με ραδιοσυχνότητες κλπ).
Πάντα αφού έχουν αποτύχει οι προσπάθειες αντιμετώπισης με συντηρητικές μεθόδους (φυσικοθεραπεία, ανάπαυση, χρήση φαρμακευτικής αγωγής κλπ) όπου αυτό έχει θέση, κατά την κρίση ασφαλώς του θεράποντα και ανάλογα με το είδος της πάθησης και την ανάγκη ή όχι για άμεση αντιμετώπιση αυτού(επικείμενη παράλυση : πτώση άκρου ποδός κλπ , οξύ άλγος και γενικά καταστάσεις που θα κρίνει ο ειδικός ιατρός που ασχολείται με την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε και κάποιες καινοτόμες τεχνικές οι οποίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο-βοήθημα στα χέρια του ιατρού ο οποίος ασχολείται με την επίλυση του προβλήματος της ισχιαλγίας η οποία (ισχιαλγία) στην περίπτωσή μας οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δισκοκήλη.

Θα αναφέρουμε πρώτα την έγχυση της ενδοδισκικής γέλης(gel) absolute gel.

Επίσης θα αναφέρουμε την χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) ενδοδισκικά.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.