Θεραπεία δισκοπάθειας, δισκοκήλης
με ενδοδισκικό gel που τοποθετείται με ένεση
Δισκοπλαστική (discogel)Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος που αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα.
Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο. Όταν καταστραφεί αυτή η δομή και η σχέση μεταξύ τους, ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, αλλάζει κατά κάποιο τρόπο μορφή και πολλές φορές δημιουργεί τις κήλες (δισκοκήλες).
Όλη αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για πόνους στη μέση, τον αυχένα ή σε κάποιο χέρι-πόδι.
Το ενδοδισκικό gel τοποθετείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.
Το υλικό δρώντας ωσμωτικά (με ωσμωτική πίεση),υδροστατικά (προκαλεί κατά κάποιο τρόπο μια αφυδάτωση από την περφέρεια προς το κέντρο του δίσκου και ταυτόχρονα μια πυρηνόλυση) συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή κατά κάποιο τρόπο και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες, επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, σε μια ενιαίαμορφή.
Έτσι έχουμε έναν νέο τρόπον τινά πηκτοειδή πυρήνα καλύτερο από τον κατεστραμμένο με καλύτερες κατά το δυνατό ιδιότητες.
Γίνεται τρόπον τινά μια ανάπλαση-αναδιοργάνωση του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο, αφού το τμήμα που το πιέζει έχει συρρικνωθεί και δεν πιέζει πια.

Με την αναδιοργάνωση του πηκτοειδούς πυρήνα σταματά ο πόνος που οφείλεται στην δισκοπάθεια, δηλαδή η οσφυοϊσχιαλγία ή αντίστοιχα ο αυχενοβραχιόνιος πόνος βάσει των ποσοστών που έχουν ανακοινώσει οι Γάλλοι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τη μέθοδο.
Η διαδικασία της δισκοπλαστικής (discogel) διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα δύναται να εμφανιστούν από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-6 εβδομάδων, κατά μέσο όρο, σε μια επιτυχημένη δισκοπλαστική.
Ο ασθενής άμεσα επιστρέφει στην οικία του και στις ήπιες καθημερινές του δραστηριότητες. Καλό είναι δε να αποφεύγει κατά περίπτωση (επίπεδο και βαθμός εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου) την πολύωρη καθιστική θέση σε ορθή γωνία ή να χρησιμοποιεί καρέκλα με ανακλινόμενη πλάτη (διευθυντική) για το πρώτο διαστημα 7-10 ημερών και να αποφεύγει την βαριά εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες για περίοδο ενός μηνός. Μπορεί να ταξιδέψει ως συνοδηγός ρίχνοντας πίσω την πλάτη του καθίσματος για τις πρώτες 7-10 ημέρες. Στην δε δισκοπλαστική αυχενικής μοίρας συνιστάται η χρήση (κατά περίπτωση) αυχενικού κολλάρου για περίοδο 7-10 ημερών.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.