Θεραπεία δισκοπάθειας, δισκοκήλης
με ενδοδισκικό gel που τοποθετείται με ένεση
Δισκοπλαστική (discogel)



Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος που αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα.
Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο. Όταν καταστραφεί αυτή η δομή και η σχέση μεταξύ τους, ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, αλλάζει κατά κάποιο τρόπο μορφή και πολλές φορές δημιουργεί τις κήλες (δισκοκήλες).
Όλη αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για πόνους στη μέση, τον αυχένα ή σε κάποιο χέρι-πόδι.
Το ενδοδισκικό gel τοποθετείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.
Το υλικό δρώντας ωσμωτικά, υδροστατικά και δημιουργώντας νουκλεόλυση (πυρηνόλυση)προκαλεί κατά κάποιο τρόπο μια αφυδάτωση από την περιφέρεια προς το κέντρο του δίσκου και ταυτόχρονα μια πυρηνόλυση μειώνοντας έτσι την πίεση στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή κατά κάποιο τρόπο και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες, επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, σε μια ενιαία μορφή.
Έτσι έχουμε έναν νέο τρόπον τινά πηκτοειδή πυρήνα καλύτερο από τον κατεστραμμένο με καλύτερες κατά το δυνατό ιδιότητες.
Γίνεται τρόπον τινά μια ανάπλαση-αναδιοργάνωση του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο, αφού το τμήμα που το πιέζει έχει συρρικνωθεί και δεν πιέζει πια.

Με την αναδιοργάνωση τρόπον τινά του πηκτοειδούς πυρήνα σταματά ο πόνος που οφείλεται στην δισκοπάθεια, δηλαδή η οσφυοϊσχιαλγία ή αντίστοιχα ο αυχενοβραχιόνιος πόνος βάσει των ποσοστών που έχουν ανακοινώσει οι Γάλλοι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τη μέθοδο (μάθετε περισσότερα).

Η διαδικασία της δισκοπλαστικής (discogel) διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα δύναται να εμφανιστούν από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-6 εβδομάδων, κατά μέσο όρο, σε μια επιτυχημένη δισκοπλαστική.
Ο ασθενής άμεσα επιστρέφει στην οικία του και στις ήπιες καθημερινές του δραστηριότητες. Καλό είναι δε να αποφεύγει κατά περίπτωση (επίπεδο και βαθμός εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου) την πολύωρη καθιστική θέση σε ορθή γωνία ή να χρησιμοποιεί καρέκλα με ανακλινόμενη πλάτη (διευθυντική) για το πρώτο διάστημα 7-10 ημερών για περιπτώσεις Δισκοπλαστικής οσφυϊκής μοίρας και να αποφεύγει την βαριά εργασία και την έντονη δραστηριότητα για 6 εβδομάδες, μπορεί να ταξιδέψει ως συνοδηγός ρίχνοντας πίσω την πλάτη του καθίσματος για τις πρώτες 7-10 ημέρες. Στην δε Δισκοπλαστική αυχενικής μοίρας συνιστάται η χρήση (κατά περίπτωση) αυχενικού κολάρου για περίοδο 7-10 ημερών και αποφυγή βαριάς εργασίας και έντονης δραστηριότητας για 6 εβδομάδες. Οι παραπάνω βάσει της προσωπικής εμπειρίας συστάσεις δύναται να τροποποιηθούν κατά περίπτωση.

Να τονίσουμε εδώ ότι άπαξ και εκφυλιστεί ένας μεσοσπονδυλίος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες για πάντα .Το ενδοδισκικό τζελ με την αφυδάτωση που προκαλεί και την μείωση της πίεσης ενδοδισκικά, όπως και την απευαισθητοποίηση με την αιθανόλη, κατ άλλους, των υποδοχέων του πόνου ,την συρρίκνωση της κήλης και γενικά όλους τους μηχανισμούς λειτουργίας του, καταφέρνει να καταπολεμήσει το σύμπτωμα.

Ο δε μεσοσπονδύλιος δίσκος που έχει υποστεί την διαδικασία της έγχυσης δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά τις φυσιολογικές μηχανικές του ιδιότητες ούτε θα αποκτήσει ξανά φυσιολογικό πηκτοειδή πυρήνα. Οι παραπάνω διαδικασίες επιφέρουν άρση της πίεσης στο νευρικό ιστό με την μείωση του μεγέθους της κήλης έως και εξαφάνισης αυτής και καταπολέμηση επίσης και του πόνου στον δίσκο μέσω της απευαισθητοποίησης των υποδοχέων του πόνου με την αιθανόλη.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.