Η δισκεκτομή είναι μια από τις σπουδαιότερες χειρουργικές τεχνικές στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να λάβει χώρα και στις τρεις μοίρες (περιοχές) της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), στην αυχενική μοίρα (αυχένας) και στη θωρακική μοίρα (ράχη). Όπως το λέει και η λέξη δισκεκτομή (εκτομή, δηλαδή βγάλσιμο του δίσκου) είναι η αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είτε στη μέση (κήλη στη μέση) είτε στον αυχένα (κήλη στον αυχένα) είτε στη ράχη (θωρακική δισκοκήλη).

Η δισκεκτομή όπως προαναφέραμε αφορά την εκτομή της δισκοκήλης (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) και όχι ασφαλώς την αφαίρεση όλου του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η δισκεκτομή μπορεί να συνδυαστεί με πεταλεκτομή, με τρηματεκτομή και με σπονδυλοδεσία ανάλογα την περίσταση.

Η δισκεκτομή διενεργείται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ασκεί πίεση στον νευρικό ιστό (νωτιαίο μυελό, νευρική ρίζα, ιππουρίδα κλπ) και προκαλεί συμπτώματα και κλινικά σημεία όπως ισχιαλγία (πόνος στο πόδι), βραχιαλγία (πόνο στο χέρι), πάρεση ή και παράλυση κλπ.

Η δισκεκτομή διενεργείται με διάφορους τρόπους και τεχνικές από κλασική ανοιχτή δισκεκτομή μέχρι ενδοσκοπική δισκεκτομή και τελευταία με διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) κατά την οποία πραγματοποιείται συρρίκνωση της δισκοκήλης (έμμεση δισκεκτομή τρόπον τινά) με αποτέλεσμα άρση της πίεσης στα νεύρα.

Η δισκεκτομή όπως προαναφέραμε είναι από τις βασικότερες χειρουργικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης, η πρώτη διενεργήθη το 1906 και πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο στην Αμερική 300.000 δισκεκτομές το χρόνο.

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.