Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης ή της εκφύλισης του δίσκου που μπορεί να προκαλεί πόνο στη μέση ή το κάτω άκρο. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία.Η αποφυγή της ολικής νάρκωσης επιτρέπει την άμεση έξοδο από το νοσοκομείο.
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η αποφυγή της ολικής νάρκωσης επιτρέπει την γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο. Η επέμβαση εκτελείται με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου (εικόνα 1) που εισάγεται από μία μικρή τομή μισού εκατοστού (εικόνα2).

ενδοσκόπιο της σπονδυλικής στήλης
Εικόνα 1: Το ενδοσκόπιο της σπονδυλικής στήλης

εισαγωγή του ενδοσκοπίου από μικρή τομή του δέρματος
Εικόνα 2: Εισαγωγή του ενδοσκοπίου από μικρή τομή του δέρματος

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και τα νεύρα γίνονται ορατά μέσω οπτικών ινών που προβάλουν σε ειδική οθόνη (εικόνα 3,4).

επέμβαση μέσω οθόνης
Εικόνα 3: Στην ενδοσκοπική δισκεκτομή η επέμβαση γίνεται μέσω οθόνης

κατά την διάρκεια της ενδοσκοπικής δισκεκτομής
Εικόνα 4: Εικόνα κατά την διάρκεια της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Η κήλη του δίσκου αφαιρείται με ειδικά λεπτά εργαλεία μέσα από το ενδοσκόπιο (εικόνα 5).

χειρουργικά εργαλεία

Εικόνα 5: Λεπτά χειρουργικά εργαλεία που εισάγονται δια του ενδοσκοπίου.

Επίσης, το κατεστραμμένο τμήμα του δίσκου μπορεί να διορθωθεί με λέιζερ και ηλεκτροθερμική ενέργεια (θερμική δακτυλιοπλαστική). Με την τεχνική αυτή καυτηριάζονται οι ευαίσθητες περιοχές στην περιφέρεια του δακτυλίου και καθαρίζονται από τα φλεγμονώδη στοιχεία που έχουν διηθήσει τον δακτύλιο. Με τη θερμοπλαστική συρρικνώνονται και τεντώνουν οι σκισμένες ίνες του κολλαγόνου στις περιοχές που υπάρχουν ρήξεις του δακτυλίου.

Έτσι,οι ρήξεις στην περιφέρεια του εξασθενισμένου δακτυλίου μπορούν να μικρύνουν και η επούλωσή τους να επιταχυνθεί. Με την ενδοσκοπική δισκεκτομή αποφεύγονται οι κακώσεις των μυών και των υπολοίπων ευαίσθητων δομών της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και τη γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.